Top header image
Logo OOZ

"Job Journey: dé tool voor bevlogen medewerkers bij schoolbestuur OOZ"

Janny Huisman - OOZ

Janny Huisman

Adviseur organisatie- en teamontwikkeling

bij Openbaar Onderwijs Zwolle en regio

Bijna 2.000 medewerkers. 38 scholen. 12.000 leerlingen. Dat is de indrukwekkende omvang van Openbaar Onderwijs Zwolle en regio (OOZ). Je kunt je voorstellen dat dit vraagt om een sterk staaltje personeelsmanagement. De vijf HR medewerkers hebben maar één doel: gelukkige, bevlogen medewerkers die in hun flow zijn. Want dat werkt aanstekelijk én verbetert de kwaliteit van het onderwijs. Met die visie trotseren zij de actuele HR thema’s en zorgen zij goed voor hun mensen. Hoe? Daarvoor heeft OOZ samen met Popay de tool Job Journey ontwikkeld. Janny Huisman vertelt ons er meer over.

Janny Huisman werkt al 13 jaar met bijzonder veel plezier bij schoolbestuur OOZ. Daaronder vallen scholen in het voortgezet onderwijs, primair onderwijs en speciaal onderwijs. De locaties? Die vind je verspreid in regio Zwolle, van Hardenberg tot Elburg en alles ertussenin. Als Janny over haar werk vertelt, begint ze al te stralen en dan weet je: dit is een HR-adviseur in hart en nieren. En die betrokkenheid is wat je het liefst bij alle medewerkers ziet. Janny vertelt over haar missie, visie én aanpak.

Janny, jij hebt een missie. Vertel ons eens, waar geloof jij in?

“Ik heb gekozen voor het prachtige vak HRM omdat ik geloof dat werken aangenaam moet zijn, voor iedereen. Je bent daar een groot deel van je leven mee bezig, dus dat moet goed voelen. Plezier opleveren. Energie geven. Daarom is het mijn missie om vanuit de driehoek mens, arbeid en organisatie een optimale situatie te creëren. Door medewerkers kansen te geven om zich te ontwikkelen (mens) en door werkzaamheden goed in te richten (arbeid), kun je een organisatie verder helpen. Als mensen bezig zijn met dingen die ze leuk vinden en doen waar ze goed in zijn, dan gaan ze blij naar hun werk. Wat wil je als organisatie nog meer dan gelukkige medewerkers? Je komt daarmee in een flow. En die bevlogenheid is aanstekelijk. Dat is de essentie van mijn werk.”

Dat klinkt goed. De trends maken het je alleen niet altijd gemakkelijk. Hoe spelen jullie in op ontwikkelingen als duurzame inzetbaarheid, vergrijzing en war on talent?

“Deze actuele ontwikkelingen spelen zeker een grote rol in het HR vak en ook binnen OOZ. We zijn daar druk mee bezig. De juiste persoon, op de juiste plek, op het juiste moment is van belang. Daarom is talentontwikkeling één van onze hoofdthema’s. Wij willen mensen in hun kracht zetten, laten groeien. Dan gaan ze met plezier naar het werk en houden ze het langer vol. Zo halen we talenten in huis, behouden we ze en werken we aan duurzame inzetbaarheid.”

2.000 medewerkers: hoe stimuleer jij talentontwikkeling?

“Daarvoor hebben wij samen met Popay een hele mooie tool ontwikkeld: Job Journey, bij ons de TSA app genoemd. We hadden twee wensen: een online instrument voor onze gesprekkencyclus én een online instrument waar mensen hun kwaliteiten, talenten en ambities kwijt kunnen. Genoeg gespreksstof om met Popay om tafel te gaan en te kijken naar de mogelijkheden. En deze Job Journey tool is het resultaat! Zo kunnen we verdieping geven aan talentonwikkeling. Medewerkers kunnen zelf met hun loopbaan aan de slag en hun dagelijks werk verrijken. En nog mooier: collega’s kunnen elkaar daar ook vinden. Ik ben heel blij met deze stap, ik vind het een prachtige tool.”

Nu zijn we nieuwsgierig! Vertel nog eens wat meer, waarom geloof jij zo sterk in deze tool?

“Omdat deze tool medewerkers hun eigen route laat volgen én mensen verbindt. In deze app kun je aangeven wat je kwaliteiten zijn, wat je talenten zijn, wat je ambities zijn. En dat op een bijzonder leuke manier. Je vult je paspoort in, pakt je koffer in en gaat op reis! Onderweg kom je activiteiten en trainingen tegen. Zo werk je stap voor stap aan jouw talenten en kom je steeds dichter bij je eindbestemming. Dit kan individueel jouw eigen tool zijn, maar je kunt deze ook verbinden met elkaar, met collega’s. Zo kun je als team zien welke kwaliteiten je in huis hebt. En als je dat weet, kun je ze slim gaan inzetten. Dat kan ook team- of zelfs schooloverschrijdend: als je dezelfde kwaliteiten hebt als een collega op een andere school, kun je samen optrekken in je ontwikkeling. Als OOZ zijn we blij dat Job Journey ondertussen zo ver is dat we ermee aan de slag kunnen op alle scholen.”

Die vertaalslag naar de eerste scholen: spannend of vooral leuk?

“Ik vind het vooral heel leuk. We starten bij de mensen die enthousiast zijn, dus eigenlijk hoor ik vooral positieve reacties. Wat ik wel een beetje spannend vind, is het zoeken naar nog meer collega’s die hiervan energie krijgen. Maar dat gaat gebeuren, die energie zit er. De succesverhalen gaan straks rond en dan breidt het zich als een olievlek uit, daarvan ben ik overtuigd. Over een aantal jaar denk ik dat het een geaccepteerde én gewaardeerde tool in de organisatie is.”

Als het zover is, hoe ga je toetsen of dit bijdraagt aan de HR visie?

“We gaan het effect zien als veel medewerkers de tool gaan gebruiken. Dit evalueren we gaandeweg. Vooral door medewerkers te vragen wat ze ervan vinden. Met deze feedback gaan we samen met Popay kijken of er nog aanpassingen in de tool nodig zijn. Hoe meer gebruikers, hoe meer feedback: en dan wordt het steeds beter en mooier. Dan wordt het een tool van de medewerkers zelf.”

Welke voordelen gaat de organisatie ervaren als dit slaagt?

“Het is een prachtig instrument om onze visie op talentontwikkeling te ondersteunen. Als medewerkers de tool hebben opgepikt en de tool volledig is geïntegreerd, dan levert het zowel de organisatie als de mensen voordelen op. Win-win. Medewerkers gaan voordelen ervaren, omdat zij zelf een portfolio ontwikkelen met dingen waarin zij goed zijn en dat geeft energie. Ze komen in hun kracht te staan. Daar wordt iedereen blij van, dat weet ik zeker. Zo kom je als organisatie in een positieve flow. En daar komt het voordeel voor de organisatie om de hoek kijken: dit komt de kwaliteit van het onderwijs ten goede. Iedere schooldag opnieuw!”